Kennis

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het verkrijgen van links van en naar andere websites en tussen verschillende pagina’s op je eigen website. Linkbuilding vormde de basis voor de Google zoekmachine, waarbij Google een website beoordeelde op kwaliteit. Een website werd op kwaliteit beoordeeld aan de hand van de hoeveelheid links (lees ook Google PageRank) naar de website toe. Dit werkte in principe als een soort “stem-systeem”, waarbij meer stemmen resulteerde in een hogere waardering.

TIP!

om zoveel mogelijk links van hoge kwaliteit te krijgen is het mogelijk de links met een slechte score te voorzien van een “nofollow” tag.

 

 

Google hanteert tegenwoordig meer dan 100 regels voor SEO (zoekmachine optimalisatie), welke meehelpen aan een betere vindbaarheid. Ondanks deze regels wordt “off-page SEO” (linkbuilding) nog steeds gezien als een van de belangrijkste middelen voor een goede Googlepositie.

 

Let op!

Dit betekent echter niet dat overal links naar uw website strooien ervoor zorgt dat u een betere positie krijgt. Dit komt omdat Google strenger is gaan kijken naar de kwaliteit van webpagina’s waar de link op vermeld staat. Het is daarom belangrijk om met zorg om te gaan met linkbuilding. Er zijn echter verschillende tools om te onderzoeken welke pagina’s interessant zijn en welke juist niet interessant zijn voor linkbuilding. De MOZ Open site Explorer toont DA-scores.

Kortom, mits er goed wordt nagedacht over waar uw links geplaatst worden is linkbuilding nog steeds een van de belangrijkste factoren waar Google uw site op beoordeeld. Zorg daarom altijd dat de externe site waar uw link staat een goede DA score heeft en / of deze wordt gelinkt vanuit een pagina met relevante informatie.

Kwalitatieve links

Google geeft elke website een beoordeling, beter bekend als een DA Score (“Domain Authority” score). De online tool MOZ Open site Explorer maakt het mogelijk om de score van jouw website in te zien. Deze tool geeft je niet alleen inzicht in alle links naar je website, maar geeft ook de kwaliteit weer van de website waar deze links vermeld staan. Bovendien geeft deze tool een “spam” score aan voor de websites waarop je link te vinden is. Wij adviseren je de link te verwijderen van een website, indien deze website een slechte score heeft.

Hulp nodig?

Geprobeerd de DA Score van jouw website te vinden, maar niet gelukt? Niet getreurd, neem contact op en wij helpen je verder!

Relevante links

Om links van hoge kwaliteit te krijgen is het van belang om deze links te plaatsen op websites (of artikelen) met een relevant onderwerp. Bovendien hebben links van populaire websites (met een hoge DA-score) meer waarde dan links van minder populaire websites. Wanneer je een blog of nieuwsbericht op een externe website plaatst met een relevant onderwerp dat is gelinkt naar je eigen website, zal deze indien de site een hoge DA-score heeft ook hoog gewaardeerd worden.

Werken startpagina’s nog?

Een veelvoorkomende vraag is de vraag of het plaatsen van links op een startpagina nog nut hebben. Het antwoord hierop is: ja, indien de startpagina’s van goede kwaliteit zijn. Wel is het zo dat deze “startpagina links” niet meer zo zwaar meewegen als vroeger. Aangezien Google momenteel ook kijkt naar de kwaliteit van de websitebezoekers, adviseren wij altijd om links te plaatsen op websites met relevante informatie. Deze links kunnen geplaatst worden op websites waar veel bezoekers hun informatie vinden, door het lezen van blogs en/of artikelen.

Home » Wat is linkbuilding?